top of page

Bereiding

​

Mijn voorkeur gaat naar een glazen theekan. Aan de verkleuring van het water kan je zien of de thee voldoende geïnfuseerd is. Niet alleen omwille van de neutraliteit maar vooral omwille van het spektakel. De blaadjes zien opengaan, ze zien dansen in het water en het water zien verkleuren, dat is pas genieten! Persoonlijk drink ik mijn thee graag uit een ‘grootmoeders’ tasje…heerlijk!!
 

Bronwater is het gezondst voor het zetten van een lekker kopje thee. Wens je een thee of kruideninfusie die je gezondheid op peil houdt…gebruik dan zacht water. 
 

Kook het water NIET. Ik zet mijn thee altijd met een watertemperatuur van om en bij de 80°C, net vóór het kookpunt. De heilzame stoffen in de bladeren hebben vooral zuurstof nodig om een verbinding te maken. Zuurstof verdwijnt uit het water bij een temperatuur van 100°C.
 

De juiste trektijd van je thee is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Neem bij voorkeur een kleine theekan. Hoe langer men thee trekt hoe bitterder en sterker de smaak zal worden. Het is aangeraden om thee 2 à 5 minuten te laten trekken, zodat de heilzame stoffen volledig opgenomen kunnen worden in het water. Je kan de thee of kruideninfusie ook minder lang laten trekken, het eerste wat dan vrijkomt zijn de aromatische geur- en smaakstoffen. Zo kan het treksel gezien worden als een genotsdrankje omwille van de smaak. 
 

Wil je een infusie maken, van kruiden die erom bekend staan geneeskrachtige eigenschappen te bevatten, dan laat je de kruiden 10 tot 15 minuten afgedekt trekken omdat bepaalde stoffen pas vrijkomen na enkele minuten.
 

Hoeveel thee je gebruikt is volgens je eigen smaakbehoefte. De richtlijn die ik hanteer is 2 à 3 gram (of 1 theemaatlepel) per mok thee. Maar ook hier, hoe meer blaadjes je gebruikt hoe sterker de thee. Ook voor een kruideninfusie gelden deze richtlijnen.

bottom of page